fbpx

Jak o Vánocích mlsat, a přesto nepřibrat?

2 minut 19. 11. 2020

Cukroví a jiné dobroty k vánoční pohodě zkrátka patří. Mnoho z nás si svátky bez skvělého jídla neumí představit, a zároveň se už dnes děsí doby, kdy bude nabraná kila pracně shazovat. Co kdyby šlo ale mlsat zdravě a bez výčitek?

Opustit rodinné recepty z tradičních surovin a nahradit je super zdravými alternativami je pro spoustu z nás příliš radikální řešení, po němž stejně brzy následuje návrat k jídlům, na něž jsme zvyklí. Pokud ale se zdravým životním stylem už nějakou dobu koketujete, zkuste pro letošek zařadit na slavnostní tabuli pár nových, zdravějších receptů. Začít můžete třeba u cukroví.

Jak ho připravit o něco zdravěji? Místo pšeničné mouky můžete použít tsampu– jemně mletý pražený bio ječmen, vyráběný podle tradiční tibetské receptury. Ten má ve srovnání s jinými obilovinami nejnižší glykemický index – zatímco pšenice má devadesát, glykemický index ječmene má hodnotu pouze pětadvacet. Díky tomu se sacharidy z cukroví, které obsahuje tsampu, dostanou do krve mnohem pomaleji, než když si pochutnáte na dobrotách z pšeničné mouky. Vyzkoušet můžete třeba medové perníčky nebo kakaové pracny.

Kromě velkého množství vlákniny, minerálů a vitamínů K, E a B navíc tsampa obsahuje betaglukan, který působí proti bakteriálním a parazitárním chorobám, snižuje chuť k jídlu, a naopak zvyšuje pocit sytosti. Tsampa také pomáhá nastartovat spalování tuků. Pokud tedy zdravé vánoční menu doplníte i nějakou to procházkou, o svou povánoční figuru nemusíte mít strach.

Tsampa

Navštivte náš e-shop

a načerpejte energii z Himaláje.

Chci ochutnat

Používáte zastaralý prohlížeč.
Načtěte si web například pomocí Google Chrome.