V dubnu roku 2013 vstoupilo šest lidí do geodetické kopule o průměru pouhých jedenáct metrů, posazené na pusté, načervenalé svahy sopky Mauna Loa. Jejich poslání po dobu čtyř měsíců bylo – jíst. Americká vládní agentura NASA najala vědce z University of Hawaii, aby žili v HI-SEAS, simulačním prostředí planety Mars na havajské sopce. Oblast se nachází ve výšce přes 2200 m n. m. a má podobné rysy jako planeta pojmenovaná po římském bohu války Marsovi. Pustý terén, jen řídce porostlý vegetací a protkaný starými lávovými proudy, které obrousila eroze.
Vesmírný program měl několik cílů, které badatelé v etapách plnili až do roku 2018 (mimo jiné se ho v poslední etapě zúčastnila i mladá slovenská astrobioložka Michaela Musilová). Společnou metou bylo zjistit všechny aspekty cesty na Mars a podmínky při pobytu na této „rudé planetě“. Simulace pobytu svým účastníkům umožňovala jen 10 minut sprchy týdně, speciální potravu a především veškerou komunikaci obousměrně zpomalenou o 20 minut, což je průměrný čas potřebný k přenosu signálu mezi Zemí a Marsem.
Účelem HI-SEAS MISSION 1 bylo řešit rizika spojená s nedostatečným potravinovým systémem. Cílem bylo porovnat náklady na zdroje a nutriční a psychosociální přínosy dvou potravinových systémů navržených pro dlouhodobé vesmírné mise: hotové „okamžité“ jídlo a potraviny připravené posádkou ze stabilních, volně balených ingrediencí. K dispozici byly tradiční vesmírné pochoutky jako například lyofilizované (mrazem sušené) potraviny či speciality na zkoušení různých receptů ze seznamu jídel z celého světa.
Oblíbenou snídaní se pro posádku astronautů stala tsampa! Strava, která bude astronauty sytit na zpáteční cestě z Marsu, bude stará někde mezi pěti až sedmi lety. Proto je nutné zajistit jídlo, které vydrží doslova roky, aniž by příliš ztratilo své nutriční hodnoty. Právě to prastará potravina splňuje.
A oblíbený recept terranautů? (tj. obyvatel uzavřených v izolovaném prostředí na Zemi)
2 šálky tsampy
8 šálků mléka (na „vesmírné stanici“ připravené z prášku)
4 lžičky másla
Volitelné doplňky: sušené meruňky, mrazem sušené maliny, borůvky, banány nebo jablka.
Mléko a máslo dáte do hrnce a přivedete k varu. Snížíte teplotu a za stálého šlehání sypete tsampu do mléka až vznikne krémovitá hmota. Podáváte s ovocem, medem nebo hnědým cukrem. Dobrou vesmírnou chuť!