Slaný vegan koláč podle Petra Klímy
Quiche s pečenou řepou a uzeným tempehem

Ingredience na šest porcí
- 600 g červené řepy
- 1 tempeh
- 5 lžic olivového oleje
- ½ ližičky sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mořské soli
- těsto
- 280 g tsampy
- 100 g rostlinného tuku
- 12 lžic vlažné vody
- ½ lžičky mořské soli
- na zalití quiche
500 ml sójové smetany
1 lžička mořské soli
1 lžička provensálských bylin
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička sušeného česneku
špetka mleté kurkumy
hrstka slunečnicových semínek
na dokončení
2 větší hrsti rukoly
Postup
Upečeme řepu
Řepu oloupeme, nakrájíme na kostky (asi 2×2 cm), vložíme do pekáče, mírně osolíme, polijeme olejem, posypeme rozmarýnem, zamícháme a pečeme na 200°C cca 60-70 minut, občasně promícháme (jelikož se řepa peče dlouho je dobré péct najednou i větší množství, které můžete druhý den využít na polévku, do salátu nebo jen tak jakou výtečnou přílohou).
Připravíme těsto
Všechny sypké suroviny a tuk vložíme do mísy, přidáme vodu a vypracujeme těsto, které vtlačíme do předem připravené formy o průměru 20 cm (těsto se drolí a nejde vyválet, je potřeba trochu trpělivosti a zručnosti). Vidličkou propícháme vložíme na vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 10 minut. Vyjmeme a necháme mírně vychladnout. Do formy poklademe polovinu natrhané rukoly, upečenou řepu a na kostky nakrájený tempeh.
Zalijeme a pečeme koláč
Ze smetany a zbytku surovin umícháme metličkou směs na zalití, kterou přelijeme připravený quiche, je potřeba aby byla rukola ponořená, aby se nespálila, nakonec posypeme slunečnicí. Opět vložíme do trouby a pečeme na stejnou teplotu do růžova asi 35 minut.
Dozdobíme
Vytáhneme z trouby a necháme asi 15-20 minut odstát, aby se quiche lépe krájel a nerozpadl se, nazdobíme rukolou, můžeme přelít i balsamikem.
Tip Petra Klímy
Quiche je velice univerzální slaný koláč do kterého lze přidat spousta druhů zeleniny, na spodek korpusu také často dávám osmaženou cibulku nebo česnek.
Nejoblíbenější recepty
