Superzdravá jarní příloha
Kopřivové placičky
Ingredience na čtyři porce
- 50 g Tsampy
- 150 g bílé quinoi
- 100 g mladých kopřiv
- 2 vejce
- 80 g strouhaného parmazánu
- 2-3 stroužky česneku
- mořská sůl podle potřeby
- hrst nasekané petrželky (nebo medvědí česnek)
- Dresink:
- 2 vaničky zakysané smetany
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř
- pažitka nebo kopr
- občas přidávám i trochu tabasca nebo harrisy
libovolný salát jako příloha
Postup
Připravíme si quinou
Quinou zalijeme dvojnásobným množství vody, přivedeme k varu, vařič ztlumíme na minimum a vaříme dokud se voda nevyvaří asi 25 minut, necháme pod pokličkou dojít. Vysypeme do vetší mísy a necháme vychladnou.
Zpracujeme kopřivy
Kopřivy vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme minutu ve vodě, poté scedíme a důkladně vyždímáme, nasekáme na jemno .
Smícháme suroviny
Do mísy s quinoou vyklepneme vejce, přidáme kopřivy, parmazán, tsampu, petrželku, utřený česnek, osolíme a zamícháme. Necháme 10 minut uležet.
Tvoříme placičky
Z těsta tvoříme rovnoměrné placičky, které vložíme rozehřátou na pánev s trochou olivového oleje a opékáme z obou stran asi 2 minuty dozlatova.
Připravíme dresing
Ze všech suroviny umícháme dresing. Placičky servírujeme se salátem a dresingem.