exotická pochoutka
Nepečený mango cheesecake
Ingredience na menší, cca 18centimetrovou formu
- 100 g tsampy
- 66 g másla
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 1 čerstvé větší mango nebo plechovka mangového pyré
- 2 lžíce medu
- želatinový ztužovač za studena
- dortové želé čiré/žluté
- mango a máta na ozdobu
Postup
Rozpusťte máslo
V kastrůlku rozpusťte na mírném plameni máslo s jednou lžící medu.
Přimíchejte tsampu
K rozpuštěné směsi přimíchejte tsampu a vtlačte na dno formy vyložené pečicím papírem.
Rozmixujte mango
Mango oloupejte, nakrájejte a pomocí ponorného mixéru rozmixujte na pyré.
Smíchejte
V míse smíchejte tvaroh, mascarpone, polovinu mangového pyré a jednu lžíci medu.
Pyré z plechovky nedoslazujte
Pokud používáte pyré z plechovky, nemusíte jej už doslazovat medem.
Vmíchejte želatinu
Ke směsi vmíchejte želatinový ztužovač, který si připravte předem podle návodu.
Nechte ztuhnout
Směs vlijte do dortové formy a nechte tuhnout v lednici alespoň dvě hodiny.
Připravte si želé
Poté si připravte vrchní vrstvu želé. Zbytek pyré nařeďte vodou tak, abyste měli 250 ml tekutiny.
Vařte asi minutu
V naředěném pyré důkladně rozmíchejte želé, přiveďte k varu a míchejte. Nevařte déle než minutu.
Želé nechte vychladnout
Želé pak nechte trochu vychladnout. Nesmí se na dort navrstvit ani horké, ani studené – dělalo by hrudky.
Ověřte si správnou teplotu
Počkejte, až želé trochu vychladne a jeho správnou teplotu si ověřte bokem na talířku. Mělo by tuhnout.
Želé vrstvěte na dort
Poté želé postupně naběračkou rozlijte po ztuhlém cheesecaku.
Vložte do lednice
Dort vložte zpět do lednice a nechte jej pořádně ztuhnout.