Ovocná dobrota
Malinový cheesecake s tsampou

INGREDIENCE NA 1 DORTOVOU FORMU
- základ:
- 120 g Tsampy
- 60 g třtinového cukru
- 30 g lněného semínka (cca 3 lžíce)
- 75 g rozemletých mandlí (cca 3 lžíce)
- 90 g másla
- střed:
- 250 g polotučného tvarohu
- 400 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 70 g třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- kůra z půlky citronu
- ovocná vrstva:
- maliny (nebo jiné ovoce, které máte rádi)
- dortové želé čiré/červené
Postup
Smíchejte ingredience na základ dortu
V míse smíchejte tsampu, třtinový cukr, lněné semínko, namleté mandle a rozpuštěné máslo a vytvořte hmotu. Měla by být trochu lepkavá.
Připravte si dortovou formu
Kulatou dortovou formu vymažte máslem a směs rovnoměrně roztlačte na dno.
Smíchejte ingredience na prostřední vrstvu
Připravte si krém smícháním tvarohu, zakysané smetany, vajec, třtinového cukru a kůry i šťávy z citronu. Vše řádně promíchejte a nalijte do dortové formy na základní vrstvu.
Dejte péct
Pečte na 170 stupňů cca hodinu. Troubu poté vypněte, ale cheesecake nechte uvnitř a dvířka zajistěte např. vařečkou, aby zůstala mírně otevřená. Cheesecake díky tomu nepraskne uprostřed, což se někdy stává.
Připravte si želé
Zatímco dort chladne, podle návodu si připravte želé. Pokud na dort použijete rozmražené ovoce, je fajn želé vařit ve vodě z daného ovoce.
Nechte želé vychladnout
Želé pak nechte trochu vychladnout. Nesmí se na dort navrstvit ani horké, ani studené – dělalo by hrudky. Správnou teplotu si ověřte bokem na talířku. Mělo by tuhnout.
Ozdobte dortu
Vychladlý cheesecake ozdobte malinami (nebo jiným ovocem) a to celé zalijte vychladlým želé. Nechte ztuhnout v lednici.
Nejoblíbenější recepty
