fbpx

Vegan jogurtová roláda podle Taťány Shammy

Vánoční tsampa roláda

60 minut

Ingredience na jednu roládu

  • Těsto:
  • suché ingredience:
  • 1 hrnek tsampy (můžete použít i čokoládovou směs)
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 1/4 hrnku mletých ořechů
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka soli
  • tekuté ingredience:
  • 1 bílý jogurt Alpro (150g)
  • 100 g agáve sirupu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • Krém:
  • 100 g kešu
  • 100 g kokosového oleje
  • 250 g bílého jogurtu (Alpro apod.)
  • 1 plechovka (cca 250 ml) kokosového mléka/krému na šlehačku či 1 balení rostlinné šlehačky
  • Agáve sirup podle chuti
  • citronová šťáva (z 1/2 – 1 citronu)

Postup

Připravte si krém

Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a nechte deset nebo klidně i půl hodinu máčet, aby změkly. Pak je slijte a rozmixujte s kokosovým olejem do hladké kašičky. Olej se propojí s kešu ořechy a když budete poté přimíchávat jogurt a kokosový krém, nestane se, že vám olej ztuhne a vytvoří hrudky. Do kašičky tedy přimíchejte bílý jogurt, kokosový krém nebo šlehačku, agáve sirup podle chuti a šťávu z půlky až jednoho citrónu a vymíchejte hladký krém, který dejte chladit, aby ztuhnul.

Připravte si těsto

V míse smíchejte dohromady tekuté ingredience (jogurt, agáve sirup, jablečný ocet a vanilkový extrakt). Namelte si lněné semínko a jednu lžíci rozmíchejte v půl hrnku vroucí vody. Vidličkou směs našlehejte a poté vmíchejte do mísy s jogurtovou směsí.

Upečte těsto

V druhé misce smíchejte Tsampu se zbytkem suchých ingrediencí a do té postupně přilévejte a vmíchávejte tekutou směs. Mělo by vám vzniknout tužší těsto, které můžete lehce naředit rostlinným mlékem, abyste ho mohli lépe rozprostřít na plech vystlaný pečícím papírem. Těsto na plechu dobře zarovnejte, nikde by nemělo být těsto výrazně silnější nebo tenčí. Pečte v předehřáté troubě asi 10 - 12 minut.

Nechte vychladnout

Po vyndání z trouby nechte těsto 5 minut chladnout. Pak ho lehce poprašte kakaem a překryjte čistou utěrkou. Na utěrku položte prkýnko nebo druhý plech a těsto na něj překlopte. Opatrně sejměte pečící papír a kakaem poprašte těsto i z druhé strany. Přeložte přes těsto volný konec utěrky. Ještě teplé těsto pak i s utěrkou srolujte do rolády a nechte stranou úplně vychladnout. Po vychladnutí těsto opatrně rozviňte a odstraňte utěrku. Nesnažte se těsto rozvinou na sílu, nechte ho klidně lehce stočené. Kdyby náhodou prasklo, nic si z toho nedělejte, krém všechno slepí a naopak bude roláda vypadat jako popraskané dřevo

Naplňte krémem

Roládu naplňte krémem a opět srolujte. Dejte ji chladit, aby krém dobře ztuhl a roláda šla krájet. Před nakrájením ji ještě lehce poprašte kakaem a nahrubo nakrájenou hořkou čokoládou.

Tsampa

Navštivte náš e-shop

a načerpejte energii z Himaláje.

Chci ochutnat

Používáte zastaralý prohlížeč.
Načtěte si web například pomocí Google Chrome.