Sváteční dobrota podle Petra Klímy
Svatomartinské rohlíčky s ořechy
Ingredience na 2-3 plechy
- Těsto:
150 g Tsampy - 180 g hladké špaldové mouky
150 g rostlinného margarínu
100 g mandlové smetany
2 sáčky vanilkového cukru
špetka soli
náplň:
150 g namletých ořechů
8 lžic rostlinného mléka
120 g datlového sirupu
1 lžička mleté skořice (nebo perníkového koření)
3 lžíce rumu
Postup
Připravíme si těsto
Všechny suroviny na těsto důkladně propracujeme v jednu hmotu, vložíme do folie a necháme v lednici nejméně hodinu odpočinout.
Připravíme si náplň
Do malého hrnce vlijeme mléko a rum, lehce rozehřejeme, vsypeme ořechy, přidáme skořici a sirup. Zamícháme a také vložíme do lednice ztuhnout.
Vytvoříme rohlíčky
Těsto si rozdělíme na čtvrtiny a z každé vyválíme na 2 mm tenké kolečko (lze oříznout malým talířem, dosáhnete tak rovnoměrného tvaru). Kolečko rozdělíme nožem na 16 trojúhelníků(jako pizzu). Na širší stranu trojúhelníků poklademe lžičku ořechové směsi a srolujeme na rohlíček. Klademe na velký plech s pečicím papírem.
Pečeme
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Necháme vychladnout a posypeme trochou moučkového cukru.