Tradiční vánoční pochoutka v rostlinné verzi
Anglický vánoční pudink
Ingredience na jeden velký pudink
- 100 g Meruňkové tsampy
- 200 g rostlinného másla
- 3 lžíce medu/melasy/rostlinného sirupu
- Šťáva z jednoho citrónu + kůra
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 150 g směsi oříšků (mandle, vlašské, lískové…)
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 200 g ovesných vloček
- 1 menší hrst sušených meruněk
- 1 menší hrst sušených švestek
- 1 menší hrst sušených baby fíků
- 1 vrchovatá lžíce kandované citrónové kůry
- 1 vrchovatá lžíce kandované pomerančové kůry
- 1 jablko
- rozpuštěné máslo s med/sirupem/melasou na přelití hotového pudinku
Postup
Připravte si těsto
Máslo rozpusťte v kastrůlku, přimíchejte med, kůru a šťávu z citrónu a mleté semínko. Ořechy nasekejte nožem nahrubo a přesypte je do větší mísy. Zalijte je rozpuštěným máslem a dobře promíchejte. Přimíchejte koření (hřebíček, muškátový oříšek a nové koření), tsampu a namleté ovesné vločky. Nakonec přisypte kandované ovoce, sušené ovoce nakrájené na menší kousky a nakonec i jedno čerstvé jablko nakrájené kousky.
Pečte
Předehřejte si troubu. Formu na pečení (já jsem pekla puding v kulaté kovové míse) vymažte kouskem másla a vysypte tsampou. Přendejte do formy těsto, povrch dobře zarovnejte a s formou poklepejte, aby si těsto hezky sedlo a dostaly se ven případné bubliny. Formu s těstem přikryjte alobalem, dejte ji do hrnce a ten zalijte z 3/4 vařící vodou. Hrnec vložte do trouby a pečte 2 hodiny na 150 stupňů. Pak sundejte alobal z formy a ještě bez zakrytí pečte přibližně 20 minut.
Nakonec přelijte medem
Po vyjmutí z trouby vyndejte pudink z vodní lázně a nechte 10 minut chladnout. Poté ho vyklopte z formy a ještě horký přelijte rozpuštěným máslem s medem.