fbpx

Tradiční vánoční pochoutka v rostlinné verzi

Anglický vánoční pudink

2,5 hodiny

Ingredience na jeden velký pudink

  • 100 g Meruňkové tsampy
  • 200 g rostlinného másla
  • 3 lžíce medu/melasy/rostlinného sirupu
  • Šťáva z jednoho citrónu + kůra
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 150 g směsi oříšků (mandle, vlašské, lískové…)
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 menší hrst sušených meruněk
  • 1 menší hrst sušených švestek
  • 1 menší hrst sušených baby fíků
  • 1 vrchovatá lžíce kandované citrónové kůry
  • 1 vrchovatá lžíce kandované pomerančové kůry
  • 1 jablko
  • rozpuštěné máslo s med/sirupem/melasou na přelití hotového pudinku

Postup

Připravte si těsto

Máslo rozpusťte v kastrůlku, přimíchejte med, kůru a šťávu z citrónu a mleté semínko. Ořechy nasekejte nožem nahrubo a přesypte je do větší mísy. Zalijte je rozpuštěným máslem a dobře promíchejte. Přimíchejte koření (hřebíček, muškátový oříšek a nové koření), tsampu a namleté ovesné vločky. Nakonec přisypte kandované ovoce, sušené ovoce nakrájené na menší kousky a nakonec i jedno čerstvé jablko nakrájené kousky.

Pečte

Předehřejte si troubu. Formu na pečení (já jsem pekla puding v kulaté kovové míse) vymažte kouskem másla a vysypte tsampou. Přendejte do formy těsto, povrch dobře zarovnejte a s formou poklepejte, aby si těsto hezky sedlo a dostaly se ven případné bubliny. Formu s těstem přikryjte alobalem, dejte ji do hrnce a ten zalijte z 3/4 vařící vodou. Hrnec vložte do trouby a pečte 2 hodiny na 150 stupňů. Pak sundejte alobal z formy a ještě bez zakrytí pečte přibližně 20 minut.

Nakonec přelijte medem

Po vyjmutí z trouby vyndejte pudink z vodní lázně a nechte 10 minut chladnout. Poté ho vyklopte z formy a ještě horký přelijte rozpuštěným máslem s medem.

Tsampa

Navštivte náš e-shop

a načerpejte energii z Himaláje.

Chci ochutnat

Používáte zastaralý prohlížeč.
Načtěte si web například pomocí Google Chrome.