Že ještě neznáte tsampu? Tsampa je speciálně pražený a poté na mouku namletý bio ječmen. Se všemi zdravotními benefity, rychlostí úpravy v kuchyni a nezaměnitelnou exotickou vůní pradávných himálajských kultur si pomalu ale jistě nachází své místo i na českých stolech.
Proč byste měli tsampu ochutnat i Vy?
Posiluje imunitu.
V časech koronavirových se slovo imunita skloňuje častěji než kdy dřív. Svůj imunitní systém bychom si však měli hýčkat neustále. Kvalitním spánkem, dostatkem pohybu a zdravým jídelníčkem.
Co můžete udělat pro lepší imunitu? Hýbat se, dobře spát, omezit stres i kouření a v neposlední řadě zdravě jíst. Kromě ovoce a zeleniny, jež obsahují množství vitamínů a jiných tělu prospěšných látek, můžete do svého jídelníčku zařadit také tsampu. Díky vysokému obsahu betaglukanů brání Váš organismus proti chřipce, bakteriím a virům.
Pomáhá zdravě hubnout
„Pokud chcete zhubnout, vyhněte se pečivu,“ radí každý druhý článek. Ne každý obilný výrobek však pohřbí vaši snahu o štíhlou figuru. Výjimečné nutriční vlastnosti praženého ječmene dovedou pravý opak. Pražený bio ječmen neboli tsampa má ve srovnání s jinými obilovinami nejnižší glykemický index. Sacharidy získané z ranní kaše s trochou tsampy se proto do krve dostanou mnohem pomaleji, než když posnídáte pšeničný rohlík s džemem. Zatímco glykemický index pšenice má hodnotu devadesát, ječmen pouze pětadvacet. Díky tomu vás dlouho nezaskočí pocit hladu, a přitom budete stále plní energie. Navíc betaglukan obsažený v tsampě snižuje chuť k jídlu, a naopak zvyšuje pocit sytosti. Tsampa také pomáhá nastartovat spalování tuků. Pokud tedy zdravý jídelníček doplníte i trochou pohybu, máte ke štíhlé linii dobře našlápnuto.
Poděkují Vám i kosti, nervy a srdce
Díky vitamínu E tsampa snižuje riziko infarktu i mrtvice, pomáhá našim játrům a zpomaluje proces stárnutí buněk. Vitamín K se zase podílí na správném vývoji kostí a chrání naše ledviny, cévy a játra. Vitamín B se stará o nervovou soustavu a zároveň posiluje naše vlasy, nehty i pokožku. Tsampa obsahuje i spoustu vlákniny, která odvádí nečistoty z těla, snižuje cholesterol a snižuje riziko rakoviny střev a konečníku.